Conceptul ”Ludic – Joc & minte” a apărut că o dorință de a crea un loc în Iași pentru activități destinate oamenilor mari dar și adolescenților.
Un spațiu de jocuri creative in Iasi, cu activități de tip Team Building, zile de naștere și activități de grup în care oamenii din Iași să se distreze împreună cu colegii de muncă sau prietenii.
O nouă cercetare sugerează că echipele cu cele mai bune performanțe au găsit modalități subtile de a profita de conexiunile sociale în timpul pandemiei pentru a-și alimenta succesul chiar daca nu s-au mai adunat în cadrul team building urilor.
Constatările oferă indicii importante privind modalitățile prin care orice organizație poate promova o mai mare conectivitate.
Acest lucru se poate face chiar și în cadrul unui mediu de lucru la distanță sau hibrid – pentru a crea echipe mai performante.
Pentru a face acest lucru este nevoie de mai mult decât de simpla angajare a oamenilor potriviți.
Este nevoie de crearea de oportunități pentru dezvoltarea unor relații autentice și adevărate.
Conexiunea echipei
Când vine vorba de crearea unor locuri de muncă extraordinare și a unor echipe performante, cercetătarile arată că trei nevoi psihologice sunt esențiale: autonomia, competența și relaționarea.
Decenii de cercetări demonstrează că, atunci când oamenii se simt împliniți din punct de vedere psihologic, tind să fie mai sănătoși, mai fericiți și mai productivi.
Dintre aceste trei nevoi esențiale, relaționarea, sau dorința de a se simți conectat cu ceilalți, a fost întotdeauna cea mai dificilă de cultivat pentru organizații.
Una este să atragi angajați talentați – dar cum anume îi faci să se placă între ei?
În timp ce lucrul de acasă este un avantaj pentru autonomie, lipsa apropierii fizice de colegi a făcut exponențial mai dificilă crearea unor legături personale strânse.
Cu toate acestea, noi cercetări sugerează că echipele cu cele mai bune performanțe au găsit modalități subtile de a profita de conexiunile sociale în timpul pandemiei pentru a-și alimenta succesul.
În cadrul Ludic, activitățile de Team Building-ul și jocurile creative sunt o modalitate prin care orice organizație poate promova o mai mare conectivitate între angajați aceștia.
Așadar, ce fac diferit echipele performante?
Un studiu realizat de Harvard a scos la iveală cinci diferențe cheie, care evidențiază rolul vital al legăturii strânse dintre colegi ca motor al performanței echipei.
Echipele cu performanțe înalte nu se tem să răspundă la telefon
În timp ce apelurile telefonice devin din ce în ce mai puțin frecvente la locul de muncă în general, nu este cazul în rândul echipelor performante.
Acestea tind să comunice mai frecvent în general și sunt mult mai predispuse să comunice cu colegii folosind telefonul decât colegii lor mai puțin performanți (10,1 față de 6,1 apeluri pe zi în medie).
Studii recente au arătat că, deși majoritatea oamenilor anticipează că apelurile telefonice vor fi ciudate și inconfortabile, aceasta este o percepție greșită.
Ele tind să consolideze relațiile și să prevină neînțelegerile, contribuind la interacțiuni mai fructuoase între colegii de echipă.
Conceptul ”Ludic – Joc & minte” aduce în prin plan activități, ateliere și jocuri creative de tip team building prin care să ne cunoaștem mai bine atât pe noi cat și pe cei din jurul nostru cu care interacționam să lucrăm de-a lungul timpului.
Echipele performante sunt mai strategice în ceea ce privește întâlnirile lor
Nu este un secret că ședințele prost conduse contribuie la nemulțumirea angajaților, consumă timp și costă organizațiile miliarde de dolari.
Echipele performante evită capcanele obișnuite ale ședințelor prost conduse prin încorporarea unor practici care favorizează întâlniri mai productive.
Mai exact, este mult mai probabil ca acestea să solicite participanților următoarele aspecte
- Să lucreze în prealabil (cu 39% mai probabil)
- Să introducă o ordine de zi (cu 26% mai probabil)
- Să înceapă cu o verificare care să îi informeze pe membrii echipei cu privire la progresul fiecăruia dintre ei (cu 55% mai probabil)
Asigurându-se că timpul petrecut împreună este atât eficient, cât și colaborativ.
Echipele cu performanțe ridicate pregătesc terenul pentru interacțiuni mai fructuoase, contribuind la îmbunătățirea relațiilor.
Echipele performante investesc timp pentru a crea legături pe teme care nu țin de muncă
Din punct de vedere managerial, este ușor să dezaprobi conversațiile de la locul de muncă, care nu au nicio legătură cu munca.
Ce poate fi bun dacă angajații își petrec timp prețios de lucru discutând despre un eveniment sportiv important sau un film de succes?
Cu toate acestea, cercetările sugerează că discuțiile pe teme și subiecte care nu țin de muncă oferă avantaje majore.
Asta pentru că în conversațiile personale identificăm interese comune, ceea ce favorizează o simpatie mai profundă și conexiuni autentice.
De asemenea, este mai probabil ca aceștia să se fi întâlnit cu colegii lor și în afara locului de muncă în ultimele șase luni.
Cu alte cuvinte, cele mai bune echipe nu sunt mai eficiente pentru că lucrează tot timpul.
Ele investesc timp pentru a se conecta în moduri autentice, ceea ce generează prietenii mai strânse și o mai bună muncă în echipă.
Echipele cu performanțe înalte oferă și primesc aprecieri mai frecvent
Un motiv cheie pentru care nevoia de relaționare contribuie la o mai bună performanță la locul de muncă este că ne face să ne simțim valorizați, apreciați și respectați de cei ale căror opinii le prețuim.
Acesta este motivul pentru care recunoașterea este adesea o forță motivantă mai puternică decât stimulentele monetare.
În cadrul unui studiu realizat de Universitatea Harvard, membrii echipelor cu performanțe ridicate au declarat că au primit mai des aprecieri la locul de muncă.
Atât din partea colegilor (cu 72% mai mult), cât și din partea managerilor (cu 79% mai mult).
În mod critic, aceștia au raportat, de asemenea, că își exprimă aprecierea mai frecvent față de colegii lor (cu 44% mai mult).
Este o normă culturală care se observă în interacțiunile de la egal la egal.
Echipele cu performanțe înalte sunt mai autentice la locul de muncă
În cadrul aceluiași studiu Harvard membrii echipelor cu performanțe ridicate au fost semnificativ mai predispuși să exprime emoții pozitive cu colegii lor.
Aceștia au raportat că sunt mai predispuși să își complimenteze, să glumească și să își tachineze colegii de echipă.
În e-mailuri, era mai probabil ca aceștia să folosească semne de exclamare, emoticoane și GIF-uri.
Interesant, însă, este faptul că aceștia au fost, de asemenea, mai predispuși să exprime emoții negative la locul de muncă.
S-a constatat că erau mai predispuși să înjure, să se plângă și să exprime sarcasm cu colegii lor de echipă.
De ce exprimarea emoțiilor negative la locul de muncă ar produce performanțe mai pozitive?
Pentru că alternativa la exprimarea emoțiilor negative este suprimarea lor, iar suprimarea este costisitoare din punct de vedere cognitiv.
Aceasta implică cheltuirea unor resurse cognitive valoroase în încercarea de a ascunde emoțiile de ceilalți, lăsând mai puțină putere de concentrare mentală pentru a face treabă.
Studii anterioare au arătat că autenticitatea contribuie la bunăstarea la locul de muncă și la performanța individuală.
Cercetările sugerează că aceasta îmbunătățește și performanța echipei.
Ludic Joc&Minte – Concluzii Team Building
În concluzie, studiile sugerează că pentru a crea un loc de muncă performant este nevoie de mai mult decât de angajarea oamenilor potriviți și de dotarea acestora cu instrumentele potrivite pentru a-și face treaba.
Este nevoie de crearea de oportunități pentru dezvoltarea unor relații autentice și veritabile.
Promovarea unor legături strânse între coechipieri nu trebuie să fie costisitoare sau să consume mult timp.
Activitățile de tip Team Building duc la o comunicare mai bună, la întâlniri mai productive și prietenii mai profunde.
Fiecare loc de muncă are capacitatea de a alimenta nevoia psihologică de bază a oamenilor de a fi înrudiți și de a crește performanța echipei.
In cadrul Ludic – joc & minte punem accent pe dezvoltarea relațiilor de calitate în afara muncii, a lucrului in echipă, eficientizarea task-urilor in rezolvarea problemei, a gândirii analitice si creative. Toate astea prin jocuri aplicate.
Urmărește Ludic pe Social Media și rămâi la curent cu viitoarele activități de Team Building și ateliere creative.
See you! 😊